Τεχνολογίες και Μάθηση στο Σχολείο - 9η Εβδομάδα

Η εφαρμογή των Τεχνολογιών στη σχολική τάξη μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά ωφέλιμα αποτελέσματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τη γενικότερη εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές μπορούν να τροποποιήσουν, να οικοδομήσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους είτε αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία στο Internet μέσα από μηχανές αναζήτησης/ψηφιακές βιβλιοθήκες κ.ά., είτε επικοινωνώντας με άλλα άτομα (π.χ. ειδικούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς) από οποιοδήποτε μέρος της γης.
Επίσης, οι Τεχνολογίες προσφέρουν επιπλέον ευκαιρίες για έκφραση και ανάπτυξη της μαθητικής δημιουργικότητας και φαντασίας, μέσα από την ενασχόληση με αντίστοιχα λογισμικά (π.χ. ζωγραφικής, δημιουργίας animation ή ηχητικών/μουσικών αρχείων κ.ά.).
Ακόμα, με την αξιοποίηση κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων και μέσων, οι εκπαιδευτικοί μπορούν όχι μόνο να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία με περισσότερα στοιχεία που προκαλούν πιο πολύ το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά μπορούν παράλληλα να προσφέρουν υποστήριξη σε μαθητές που παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση.
Επιπλέον, οι Τεχνολογίες και οι υπολογιστές ειδικότερα, εκτός από ξεχωριστό διδακτικό αντικείμενο, αποτελούν και κατάλληλο πεδίο για διερεύνηση γνωστικών δομών και μοντέλων.
Εκτός των παραπάνω, με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών στη μάθηση, βελτιώνεται και η επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σύγχρονα ή ασύγχρονα, χωρίς χωροχρονικά εμπόδια (π.χ. μέσω συζήτησης σε forums, αποστολή email κ.ά.).
Τέλος, οι Τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση διαθεματικών εργασιών (ομαδικών ή ατομικών) και στην αποφόρτιση των μαθητών μέσα από διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πολυγραμματισμοί - 8η Εβδομάδα

Αξιολόγηση Δεξιοτήτων Γραμματισμού - 12η Εβδομάδα